KIKA, Prinses Maxima Centrum en Sporting Delta gaan uniek samenwerkingsverband aan

0

Een uniek concept waar wij als vereniging erg trots op zijn. Hou daarom de komende weken de webbrief en site in de gaten voor alles wat met Kika te maken heeft.

Nog steeds sterft in Nederland elke twee dagen een kind aan kanker. Nog steeds genezen slechts drie van de vier kinderen. En nog steeds heeft de behandeling te veel negatieve gevolgen. Dat moet en kan veel beter. Daarom bundelen ouders en experts hun krachten in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Binnenkort is het zo ver: in mei wordt in Utrecht het nieuwe ziekenhuis geopend en kunnen kinderen uit het hele land met (verdenking op) kanker naar dit nieuwe centrum, waar kinderoncologisch specialisten de diagnose stellen en de behandeling bepalen en inzetten en waar het verblijf voor de patientjes en hun familieleden zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt. Door alle patiënten in één centrum te behandelen, krijgen de artsen en verpleegkundigen steeds meer ervaring, juist ook in het behandelen van zeldzame vormen van kanker en onverwachte bijwerkingen. Die ervaring draagt hopelijk bij aan het bereiken van de doelstelling: uiteindelijk moet minimaal 9 op de 10 kinderen genezen.

Maar het is niet alleen de zorg waar de krachten worden gebundeld: ook alle onderzoekers die werken aan kinderkanker verhuizen naar dit nieuwe centrum. Die komen uit alle universitaire ziekenhuizen uit het land, maar ook vanuit het buitenland naar het nieuwe centrum. Daar werkt straks ieder vanuit zijn eigen achtergrond en interessegebied aan het verbeteren van de therapie. Een betere therapie wil zeggen: een hogere kans op genezing, maar ook een mildere, meer kankerspecifieke therapie die leidt tot minder bijwerkingen.

Een van die onderzoekers is Laurens van der Meer, bij sommigen misschien nog bekend als jeugdlid bij DKV of als broer van Maarten en Jasper. Hij werkt al bijna 10 jaar in het Raboud ziekenhuis in Nijmegen als onderzoeker waar hij probeert uit te zoeken waarom sommige vormen van leukemie zo slecht reageren op de behandeling. Op basis van dat onderzoek kan mogelijk de therapie voor deze groep patientjes worden aangepast waardoor ook zij een hoge kans hebben op genezing. In mei verhuist hij ook met zijn lab mee naar Utrecht. Het onderzoek van Laurens en zijn collega’s wordt gefinancierd door goede doelen zoals KiKa en KWF. Om een soort van win-win situatie te creëren, heeft Laurens het volgende bedacht: Op zijn initiatief en kosten wordt een jeugd-team van Sporting Delta aangekleed met kleding met daarom de naam van het nieuwe kinderziekenhuis en van KiKa, de grote sponsor van het onderzoek naar kinderkanker. Sporting Delta heeft er een sponsor bij en tegelijkertijd vergroten zij de naamsbekendheid van deze goede doelen om zo nog meer donateurs aan te trekken.

De sponsorcommissie