Een nadere kennismaking met Jan Bongers en Arthur Carolus

0

Binnenkort wordt er weer getraind en zullen de eerste oefenwedstrijden gespeeld gaan worden.
Binnen de selectie krijgen we dit seizoen twee nieuwe gezichten voor de groep. Jan Bongers (rechts op foto) en Arthur Carolus zullen samen Sporting Delta 1 gaan coachen. Het zijn twee trainers die niet uit onze korfbalregio komen. Om ze beter te leren kennen zocht ik ze op voor een kleine kennismaking. Wie zijn ze en wat kunnen we van ze verwachten?

Stel jezelf eens voor. Wie zijn jullie?

Jan Bongers: ‘Ik ben Jan Bongers. 50 jaar. Ik ben een alleenstaande papa (fulltime) met twee kinderen van 13 en 17 jaar, die beiden korfballen bij Ons Eibernest. Ik ben werkzaam bij Groupe Open, verantwoordelijk voor Commercie.
Qua korfbal loop ik 46 jaar mee, tot mijn 38ste was ik actief als speler bij HKV, Ons Eibernest en later HKV/Ons Eibernest. Ik heb interlands gespeeld in de nationale jeugdteams, maar helaas niet in het grote Oranje.
Qua trainer ben ik actief geweest bij de jeugdteams van HKV/Ons Eibernest, als hoofdtrainer bij Fiducia, HKV/Ons Eibernest, KCC, AW/DTV en recentelijk HKV/Ons Eiberenst (interim). “

Arthur Carolus: ‘Ik ben Arthur Carolus, 41 jaar en vrijgezel. Ik ben werkzaam als werkvoorbereider op de service -& onderhoud afdeling bij Unica, een technische dienstverlener.
Als korfballer ben ik begonnen op mijn 6e jaar bij Hou Stand. Die club bestaat nu niet meer. Nadat mijn zus werd gevraagd voor Ons Eibernest ben ik ook naar Ons Eibernest gegaan om in de P1 te spelen. Daarna heb ik alle hoogste jeugdteams doorlopen bij Ons Eibernest en later nog HKV/Ons Eibernest en ook nog wat jaren gespeeld in de selectie. Op mijn 30e ben gestopt met spelen en ben ik gaan coachen en training geven”

Dordrecht is nieuw voor jullie om te werken. De stad die ooit elf korfbalclubs telde, telt er nu nog maar vier. Sporting Delta is een fusieclub van DKV, TOV en Quick. Heb je een herinnering aan één van deze clubs?

Jan Bongers: ‘”Specifieke herinneringen heb ik niet zo zeer. DKV ben ik wel een aantal keer tegengekomen als speler in de breedtesport. Quick ken ik vanuit mijn juniorentijd en omdat het naast het Deetos-veld zat.”

Arthur Carolus: “Ik heb heel diep in mijn geheugen gegraven maar helaas kan ik deze verenigingen echt niet voor mij halen.”

Jullie hebben eerder ook een aantal clubs samen gedaan zoals HKV Ons Eibernest, KCC en AW/DTV
Wat is de ‘Bongers/Carolus-chemie’?

Jan
: “De liefde voor het spelletje en de absolute wil om te winnen. Daarnaast werken Arthur en ik al tien jaar samen, dat kun je niet als je geen vriendschap hebt.”

Arthur: “Jan zegt zoals het is. Tel daarbij de lol en het plezier op wat wij samen hebben.”

Waarom hebben jullie voor Sporting Delta gekozen?

Jan: “Twee jaar geleden zijn we al met elkaar in gesprek geweest. Toen is er geen samenwerking tot stand gekomen. Nu was de tijd wat dat betreft wel rijp. Wij willen graag Sporting Delta de stap helpen maken een stabiele hoofdklasser te worden qua korfbal en de topsport-benadering die er nodig is om die stabiliteit te garanderen.”

Wat weten jullie van Sporting Delta?

Jan: “Sporting Delta is een behoorlijk grote club qua aantal leden. In de afgelopen jaren zijn we elkaar in de competitie een aantal keer tegengekomen. We zijn erg onder de indruk van de ambiance die er bij de thuiswedstrijden in de zaal is. Daar houden wij van, een echte 9e man!”

Wat kunnen we van jullie verwachten?

Jan: “Gedrevenheid, ambitie en openheid. Qua korfbalbenadering geloven wij in gevarieerd aanvalspel en qua verdediging vinden wij dat de aanval in de verdediging begint. Zonder daar verder over in detail te treden is dat in grote lijnen wat je kunt verwachten.”

Arthur: “De absolute wil om te winnen. Ik kan letterlijk echt ziek zijn van een verliespartij. Verder ben ik zelf een liefhebber van technisch vaardige spelers en speelsters die alles met een bal kunnen. Dus daar zal ook de nadruk op liggen.”

Sporting Delta speelt het ene jaar Hoofdklasse en het andere jaar Overgangsklasse.
Waar hoort de club volgens jullie?

Jan: “Waar de club nu hoort is niet van belang. Waar wil je zijn in de toekomst?  Ik denk dat Sporting Delta ernaar moet streven een stabiele hoofdklasser te zijn in eerste instantie. Niet alleen qua korfbal in het veld maar ook de benadering buiten het veld.”

Arthur: “Hier sluit ik mij helemaal bij aan

In het korfballandschap switchen spelers tegenwoordig nogal makkelijk van club.  Hoe staan jullie tegenover (actieve) scouting?

Jan: “Ik ben hier absoluut voorstander van. Je ontkomt er gewoon niet aan. Daarentegen is een goede kwaliteit in de jeugdopleiding ook van wezenlijk belang. Eibernest is 3x zo klein als Sporting Delta, maar de afgelopen jaren is minimaal 1 jeugdteam aanwezig geweest op een Nederlands Kampioenschap. Dat zegt iets over de kwaliteit van de jeugdopleiding.
Hoe meer spelers uit je eigen jeugd zich aandienen, hoe minder je hoeft te scouten ook. Of veel gerichter kunt scouten.”

Arthur: “Ik sta heel positief tegenover scouting, maar ik ben wel van mening dat je als club moet waken dat je elk jaar andere spelers in je selectie hebt spelen. Maar verversing kan nooit kwaad.”

Jullie lopen al een tijdje mee en hebben, denk ik, ook een aardig netwerk. Kunnen we nog versterkingen verwachten?

Jan: “Wij zijn aangenaam verrast door de energie van de mannen die bij Sporting Delta de scouting verzorgen. Echt waanzinnig goed! Er gaat geen dag voorbij dat er in een app niet wordt gesproken over potentiële versterkingen. Wij zijn ook van mening dat de club daar leidend in is en wij daar een adviserende rol in hebben. Uiteraard denken wij mee en dragen wij ook namen aan vanuit ons netwerk. Dus wie weet wat de komende weken nog gaan brengen “

Jullie gaan werken op 50-50 basis. Dus er is geen echte hoofdcoach. Waarom kiezen jullie hiervoor? Is twee kapiteins op een schip niet lastig?

Jan: “Integendeel. Arthur en ik weten precies wat elkaars sterke en zwakke punten zijn en daar vullen wij elkaar naadloos aan. Voor ons is de synergie tussen ons heel belangrijk (1+1=3). Het heeft in de voorgaande tien jaar geen problemen opgeleverd, dus dat zal in de toekomst ook niet gebeuren.”

Arthur: “Het is zeker niet lastig, omdat wat Jan zegt, al helemaal klopt. Neemt niet weg dat wij ook discussies hebben waarbij we elkaar proberen te overtuigen en in die tien jaar heeft geen van tweeën ooit spijt gehad om z’n mening of idee aan te passen aan de ander.”

In een interview las ik dat bij KCC alles prima geregeld was en bij AW.DTV iets minder.  Hebben jullie specifieke eisen aan de organisatie waar jullie gaan werken?

Jan: “Ja, ik ben van mening dat wij inmiddels erg goed weten wat er nodig is om het korfbal op een hoog platform te kunnen krijgen en er te blijven. Daar praten wij over met de beleidsbepalers binnen Sporting Delta. Ik moet zeggen dat er al veel is. Naar mijn inzichten zijn het nog maar een aantal kleine stapjes die gezet moeten worden. Bij dat proces willen we graag helpen.”

Wat weten jullie van de tegenstanders op het veld? Hoe schatten jullie de kansen in voor Delta?

Jan: “De tegenstanders in de hoofdklasse hebben weinig geheimen voor ons. Daar zijn we volledig bekend mee. Wij zijn echter van mening, dat het veel belangrijker is dat Sporting Delta van eigen kracht uitgaat. De tegenstanders ons spel opleggen en zij op ons moeten anticiperen in plaats van andersom.”

Arthur: “Ik weet niet exact wat je bedoeld met wat de kansen zijn voor Delta, maar het lijkt me inmiddels duidelijk, dat wij het hoogst haalbare nastreven in iedere wedstrijd, in iedere competitie.”

Een wedstrijd duurt 2x een helft. Is er ook een ‘3e helft’?

Jan: “Als je met de 3e helft bedoelt dat wij na een wedstrijd openstaan om met de achterban van Sporting Delta over de wedstrijd te praten, dan is er zeker een 3e helft. Ik vind het een belangrijk aspect in het trainer/coach zijn van een selectie. De selectie is het vlaggenschip van de vereniging, dus vind ik het logisch dat de mensen van de club de gelegenheid krijgen om na de wedstrijd met ons daarover te praten.”

Arthur: “Er is zeker een derde helft! Ik heb geleerd dat er na inspanning ook ontspanning moet zijn en wat is er mooier om na een overwinning dit te vieren met de mensen van de club.”