Nieuwe coach van Sporting Delta 2, Patrick van der Lijke: “Ik kan slecht tegen mijn verlies”

0

Sporting Delta 2 krijgt ook een nieuwe coach: Patrick van der Lijke is door de TC aangesteld. Nu is Patrick voor de meesten geen onbekende, toch stelde ik hem een aantal vragen.

Wie ben je? Wat doe je voor werk? Wat zijn je hobby’s?
“Ik ben 46 jaar jong, getrouwd met Sandra en samen zijn we in het gelukkige bezit van 3 kinderen: Stan (17), Tiemen (15) en Jitte (11). Zowel Sandra, Stan als Jitte korfballen bij Sporting Delta. Tiemen voetbalt bij voetbalvereniging Dubbeldam.”

In het dagelijks leven is Patrick werkzaam als Senior Accountmanager bij DylanSteel Solutions in Oud-Beijerland. “In mijn vrije tijd mag ik graag een potje tennissen of een rondje wielrennen. Verder kijk ik graag bij Sandra en kinderen als zij moeten sporten. Anders ben ik in de keuken te vinden. Lekker kokkerellen. Er gaat niets boven een heerlijk diner met goede vrienden/vriendinnen en een goed glas wijn.”

Patrick is voor de meeste Delta-leden geen onbekende, eerder was hij ook al coach van het derde. “Een aantal jaar geleden heb ik het 3e bij Sporting Delta getraind. Het coachen werd voornamelijk door Jeroen Tijhuis gedaan. De zaterdag-wedstrijden heb ik toen voor mijn rekening genomen,” aldus de nieuwe coach, die zelf zijn actieve korfbal carrière bij Albatros in Zwijndrecht beleefde.

Wat voor type coach ben je?
Ik ben in het coachen fanatiek en gedreven, maar probeer wel de rust te bewaren. Ik vind het vooral belangrijk dat er als team gepresteerd wordt en dat gemaakte afspraken worden uitgevoerd. Ik kan wel slecht tegen mijn verlies. Wanneer ik van mening ben dat er alles aan gedaan is om toch het potje uit te halen, kan ik een verliespartij wel relativeren. Natuurlijk kan je wel eens een off-day hebben, maar ik verwacht wel een inzet van 100%.”

Hoe zie jij de samenwerking met de nieuwe hoofdcoaches Jan Bongers en Arthur Carolus?
“Gelukkig zitten we voor wat betreft de ideeën over het korfbalspel op één lijn. In principe is het de bedoeling dat de selectie op de dinsdagen gezamenlijk traint, met eventueel individuele trainingen voor spelers. Op de donderdagen zullen het 1e en 2e apart trainen en zich voorbereiden op de wedstrijden van zaterdag. Uiteraard verwacht ik veel te kunnen leren van beide trainers. Zij hebben immers veel ervaring.”

We kennen je ook als fanatiek supporter bij het eerste. Daar liet je je nog wel eens horen. Blijft dat zo?
“Ik liet mij inderdaad wel eens horen als supporter bij het eerste.  Ach, de beste stuurlui, je kent dat spreekwoord wel,” zegt hij grijnzend. “De afgelopen jaren heb ik aardig wat wedstrijden, zowel uit als thuis, gezien. Uiteraard blijf ik ook dit seizoen daar waar mogelijk de wedstrijden van het eerste volgen. En verwacht dat het fanatisme ook wel blijft.”

Patrick neemt geen plaatst op de bank tijdens de wedstrijden van het eerste. Dat laat hij aan Jan en Arthur over.  Over de kansen van het tweede op het veld is hij duidelijk: “We zijn ingedeeld in een aardige zware poule (PKC 3, Nic 3, Avanti 2, Rohda 2, GKV 2, red). Ik heb de selectie de afgelopen seizoenen veelvuldig zien korfballen. Het niveau is echt wel aanwezig om in deze poule goed mee te kunnen draaien, maar hiervoor zullen we wel elke wedstrijd vol aan de bak moeten.”

Zes jaar geleden was je coach van Albatros 2. Toen had je een vrouwelijke assistente. Hoe is dat nu geregeld? Ga je het alleen doen of samen?
“Bij Albatros was ik twee seizoenen de trainer/coach van het tweede. In het eerste jaar deed ik het alleen en het tweede seizoen samen met Karin Lommers. Vooralsnog sta ik er nu alleen op als coach voor het tweede. Ik weet dat er achter de schermen door het TC gezocht wordt naar een teambegeleider/assistent-coach. Ik hoop dat zij erin slagen iemand te strikken, want ik vind het persoonlijk wel fijn met iemand te kunnen sparren op de bank.”

Hoe zit het eigenlijk met ‘de rode jasjes’? Die mannen zijn nogal kritisch. Mogen ze jou nu ook kritisch benaderen als coach?
“De rode jasjes! “Hahaha.” Hij verslikt zich bijna in de koffie. “Tsja dat is nog wel een dingetje. Ze zijn inderdaad vrij kritisch, maar daar word je ook niet persé slechter van. Uiteraard mogen ze ook kritisch op mij zijn. Het zijn vrienden van me, die kunnen veel tegen mij zeggen hoor! Ik moet nog wel even verzinnen of ikzelf mijn rode jasje weer aantrek aankomend seizoen of dat ik ‘m in de kast laat hangen.”