Onzichtbare leden – Dick de Bruijn: “Wees zuinig op je mensen”

0

Wekelijks zijn ze voor Sporting Delta bezig, echter ziet niemand dat. Ze zijn onzichtbaar omdat ze niet in onze hal of complex te zien zijn. Onzichtbare leden, maar van grote waarde. Deze keer volgen we Dick de Bruijn.

Dick de Bruijn is al 34 jaar lid van de vereniging. In het dagelijks leven is hij service adviseur bij Ford dealer Ardea in Dordrecht. Begonnen bij DKV waar hij jaren in het eerste team speelde. Later werd hij trainer en begeleidde hij diverse ploegen bij Sporting Delta. Vrouw Karin was jarenlang het gezicht van het wedstrijdsecretariaat. Ook zoons Marcel en Jeroen waren actief voor Sporting Delta. Vandaag de dag is de 55-jarige Dick minder zichtbaar binnen de club. Waar hij eerder als scheidsrechter actief was, is Dick nu in een andere rol bezig voor Sporting Delta. Een inkijkje in zijn wereld:

Wat doe je momenteel voor Sporting Delta?
“Ik ben momenteel voor het KNKV actief in de arbitrage als begeleider in de talentenpoule van de DWA (District Werkgroep Arbitrage)”

Wat houdt dat in?
“Ik ga met een scheidsrechter op pad en begeleid hem/haar. Ik geef ze geen cijfer. Ik geef ze een rapport met verbeterpunten, die we vooraf besproken hebben. Dit rapport wordt dan ook naar het DWA gestuurd en verder uitgewerkt.”

Je bent actief buiten Sporting Delta. Waar reis je allemaal naartoe?
“Nou dat is zo’n beetje door heel Nederland. Daar waar onze talenten fluiten, gaan begeleiders mee.”

Ben je dan ieder weekend aan de beurt?
“Ik doe dit op basis van 75%. Dat komt neer op drie wedstrijden in de maand. Er gaat genoeg tijd in zitten, kan ik je zeggen. Hierbij moet je denken aan ongeveer 5 uur voor één wedstrijd en dan ook nog een rapport uitwerken.”

Beetje eenzaam toch?
“Ja, dat klopt. Je wordt vaak als vijand van de verenigingen gezien. Zij denken dan vaak als er een begeleider/beoordelaar aanwezig is, dan gaat de scheidsrechter strenger fluiten. Dat is natuurlijk onzin, want de scheidsrechter moet altijd zichzelf blijven. Maar in deze talentengroep vinden ze het wel leerzaam en leuk dat je er bij bent. Dat geeft omgekeerd weer de juiste voldoening. Daar doe je het voor he.”

Hoe is het met de talenten gesteld in ons district?
“We hebben momenteel veel koppels met een assistent, maar onderin kunnen we er nog wel een paar gebruiken.”

Wie wil er nou nog scheidsrechter worden?
Er volgt een stilte. “Daar is moeilijk antwoord op te geven, maar gelukkig zijn ze er nog wel. We moeten er wel zuinig op zijn. Het moet binnen de vereniging gepromoot worden en elk jaar zal je als club een nieuwe scheidsrechter moeten aanleveren, anders loop je op termijn vast.”

Wat bedoel je daarmee?
“Als vereniging moet je constant mensen aansturen op arbitrage. En dan komen echte talenten vanzelf boven drijven. En gelukkig zijn die er nog, maar ze worden wel steeds schaarser.”

Hoe hou jij je kennis paraat? Je fluit immers zelf niet meer.
“Wij zijn verplicht bijscholingscursussen te volgen. Tevens komen we met de begeleiders bij elkaar en overleggen best veel.”

Sporting Delta heeft de arbitrage goed voor elkaar toch? Genoeg scheidsrechters voor de club. Wat zijn nog verbeterpunten/uitdagingen volgens jou?
“We hebben bij Sporting Delta momenteel genoeg scheidsrechters maar als er twee stoppen zit je al in de problemen. Ook de jurytafel vraagt leiding. Wees zuinig op die mensen en ga door met nieuwe mensen op te leiden.”

We zien je niet vaak bij Sporting Delta. Hoe volg je de club?
“Via website, de krant en het roddelcircuit.”

Kriebelt het niet om zelf weer de fluit te pakken?
“Soms wel hoor,” zegt Dick lachend. “Maar ik wil nu nog niet lager gaan fluiten. Wie weet gaat dat in de toekomst wel gebeuren. Dan stop ik met begeleiden.”

Afgelopen 1 september verstreek de datum waarop iedere senior het zogenaamde spelregelbewijs op zak moet hebben volgens het KNKV. Vanuit Sporting Delta wordt weinig druk gegeven richting de leden om het bewijs te halen. Hoe kan dat?
“Geen strak beleid. Hier laat het bestuur een grote kans liggen en deze moet je echt oppakken. Hier wordt iedereen beter van, de spelers maar ook de scheidsrechters. Nu roepen spelers soms maar wat richting de scheidsrechter. Dan denk ik bij mezelf.. ‘ga nu eerst eens de spelregels leren voordat je je mond open doet.”

Welk niveau past bij Sporting Delta vind jij? Overgangsklasse of Hoofdklasse?
“Hoofklasse zou mooi zijn, maar ik denk als je reëel bent, dan moet je ‘een bovenin meedraaiende Overgangsklasser’ blijven.”

Aangezien jij veel extern bent, kan jij een goed beeld geven over hoe er tegen Sporting Delta wordt aangekeken door de buitenwacht. Welk beeld is er?
“We zijn een mooie vereniging met een schitterde accommodatie maar kunnen binnen de lijnen wel zeuren. We delen graag uit, maar we kunnen slecht incasseren.”