Nieuw bij Sporting Delta: Spelervolgsysteem

0

Een lang gekoesterde wens van de jeugdcommisie gaat zeer binnenkort in vervulling. Sporting Delta heeft een spelervolgsysteem.

Dat systeem wordt niet zomaar aangeschaft of gekocht. Nee, het is een -speciaal door vrijwilligers van Sporting Delta ontwikkeld- volgsysteem waarin prestaties van (jeugd)spelers worden bijgehouden en opgeslagen.

In de oude situatie trof een trainer een ploeg aan waarin hij/zij met spelers aan de gang ging en gaandeweg erachter moest komen wat de spelers wel of niet beheersten.

“Dat is nu verleden tijd” zegt Mervyn Detmar, die namens de jeugdcommissie de aanjager is van het systeem.

Mervyn had begin van dit seizoen ook Bram van Geffen warm gemaakt voor zijn idee.
“Na een oproep op de site en social media van Sporting Delta hebben zich enkele mensen bij ons gemeld, waaronder Peter van Tiggelen, Nele Caluwaerts en Marjoke Spiering.”

“We hebben daardoor een juiste mengeling van expertise gevonden. Peter ging zich bezighouden met de ICT, Marjoke met de data en Nele met het AVG-aspect. Bram zat er vanwege korfbaltechnisch zaken,” vervolgt Mervyn.

“Een trainer vult per seizoen voortaan 3x een spelervolgformulier in en aan het einde van het seizoen een overdrachtsformulier,” zegt Bram.

“Dus vier momenten per jaar waarop spelers een beoordeling krijgen en de voortgang aan het licht komt. Hiermee voorkomen wij discussie over de indeling van teams. Trouwens nog een nieuwtje,” laat Bram weten. “We stoppen ook met de extra selectietrainingen aan het einde van het seizoen.”

“Voor dit moment is het nieuw voor alle trainers. We willen dat de trainer van dit seizoen de potentie van zijn spelers aangeeft en in samenspraak met de JC een nieuw team gaan formeren. Vóór 31 mei moet de data binnen zijn. In juni volgt evaluatie met de trainers over hun ploeg,” vervolgt Bram.

“We verplichten de trainers op deze manier om na te denken over de ontwikkeling van de spelers. Daar komen weinig verrassingen uit. Voor de JC een mooie input om te kijken waar iedereen staat.” vult Mervyn aan.

Qua techniek is er gebruik gemaakt van Google forms i.c.m Excel. Peter van Tiggelen: “De trainers krijgen een inlog en kunnen via de website hun input geven. Alles staat in een beveiligde omgeving. Indien een lid opzegt, zal de data gewist worden”

Achter de schermen is het systeem al getest door een aantal trainers. Eva, Didier en Michael hebben ermee gewerkt en er kritisch naar gekeken. “Hun objectieve inbreng en verbeterpunten hebben we meegenomen. Dat heeft geresulteerd in een duidelijke handleiding voor de trainers,” aldus Mervyn.

“We kunnen niet wachten om te starten. Het is een lang proces geweest, maar het resultaat mag er zijn waar de jeugdspelers, maar ook senioren voordeel aan hebben,” besluit hij.