Zondag 1 verliest 137 jaar korfbalervaring

0

Zondag 17 oktober zal een gedenkwaardige dag worden voor Sporting Delta 9, ook wel Zondag 1 in de volksmond. Dan zullen Geoffrey, Wilma en Irene voor de laatste keer hun schoenen uit het vet halen voor een wedstrijd. Daarna houdt het drietal het voor gezien.

Samen tellen ze 137 jaar korfbalervaring. Waar vindt je dat nog? Wilma spant de kroon met 49 korfbaljaren, Geoffrey telt er 45 en Irene 43.

Nestor Geoffrey is met zijn 66 jaar de oudste van het team. Hij fluit nog wekelijks de kleintjes bij Sporting Delta en doet dat met verve. Hij kan als geen ander ‘op z’n Geoffrey’s’ kinderen uitleggen wat ze goed en niet goed doen. Tegenstander of niet. Iedereen kan nog steeds van hem leren. Daarin herken je nog steeds de meester, want Geoffrey werkte zijn hele leven in het onderwijs. Begon als meester en eindigde als directeur. (lees verder onder de foto)

Wilma Versluis

Geoffrey Versluis

Op de vraag waarom ze stoppen, is het antwoord tweeledig. “We kregen de laatste jaren de ochtend na een wedstrijd of een training steeds meer moeite om op gang te komen. Uit bed stappen ging gepaard met menig ge-oeh en ge-aah,” aldus Wilma (63) en Geoffrey lachend. Beide spelers hebben hun roots bij Quick, één van de fusieverenigingen waaruit Sporting Delta is ontstaan

“Gelukkig zijn we vanwege onze goede gezondheid nog steeds in staat allerlei leuke dingen te blijven doen. De verplichting op zondag te moeten korfballen ging ons opbreken. Er is nog zoveel leuks te doen. Ook werd de afstand de laatste jaren steeds groter. Om tien uur op zondagochtend naar Tilburg? Vroeger hoefden we amper het eiland af en was Zwijndrecht de enige echte uitwedstrijd.”

Irene van Pelt

 

 

 

 

 

 

 

Voor Irene (60) ligt dat anders. “Ik was nog helemaal niet van plan om te stoppen, maar mijn rug wil niet meer meewerken, dus helaas moet ik wel stoppen.”
Uiteraard zal het trio de gezelligheid van het spelen in een team gaan missen. “Maar ik zal nog vaak genoeg aanschuiven”, zegt Irene, die haar korfbal carrière begon bij Eureka en vervolgens via Vlaardingen bij TOV belandde en uiteindelijk bij Sporting Delta haar carrière beëindigt.

Voor Geoffrey en Wilma is het spelen in een korfbalteam en het lid zijn van “Delta’ een verrijking van hun leven. “De mensen die we door het korfbal hebben leren kennen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Het zijn in veel gevallen meer dan sportvrienden en zij maken een belangrijk onderdeel uit van ons leven,” zegt Wilma.

“Dat is sowieso een belangrijke reden om lid te zijn,” vult Geoffrey aan. “De sociale interactie, het belangeloos iets kunnen betekenen voor elkaar, dwars door allerlei sociale groepen en leeftijden elkaar kunnen ontmoeten, betekenisvol mogen zijn, dat zijn de pijlers van de club. Het spelletje zelf is erg leuk maar is daar wel aan ondergeschikt.  Het is de plek waar je een maatschappelijke toegevoegde waarde kan hebben.”

“Met de derde helft stoppen we niet hoor” roept Wilma erachter aan.

De fusie tussen Quick, TOV en DKV tot Sporting Delta was voor Irene een belangrijk moment in haar carrière. “Het was heel gek om een kantine binnen te stappen, waar je eigenlijk niet veel mensen kende. Maar aan de andere kant was het prachtig om nieuwe mensen te leren kennen. Ook de verandering van drie vakken naar twee vakken buiten vond ik gedenkwaardig hoor.”

Voor Wilma en Geoffrey was het in één vak samen spelen met hun kinderen Linda en Maikel één van de hoogtepunten als ze terugkijken op hun korfballoopbaan. Geoffrey was een laatbloeier in de sport. Hij was 20 toen hij begon met korfballen. “Binnen twee jaar stond ik in de selectie, dan kan je wel nagaan hoe het niveau destijds was he,” zegt hij met enig cynisme.
“Nu stoppen de jonkies te vroeg. Het aantal ouderen neemt af, dat zien wij op ons niveau van zondag 1 heel goed. Spelen tegen tegenstanders met de leeftijd van onze kleindochter kwam vaak voor.”

Het zal vreemd zijn als het drietal niet meer tussen de lijnen is te bewonderen.
“Ik blijf gewoon lekker bij Delta komen hoor! zegt Irene. “Sowieso voor de gezelligheid, om te supporteren en om plaats te nemen achter de jurytafel”

Ook De Versluisjes zijn duidelijk in hun afsluiting: “We komen bij Quick vandaan, maar dat is vooral iets van vroeger. Wij voelen ons op en top Sporting Delta leden en we stoppen met spelen, maar… Delta is nog lang niet van ons af!”

Wie het drietal nog een keer in actie wil zien, is zondag om 11.00 uur van harte welkom. Dan speelt zondag 1 thuis tegen Movado 6.