Een nadere kennismaking met André Kuipers

0

Vorige week werd door het bestuur aangekondigd dat André Kuipers is aangetrokken om de club te gaan ondersteunen.

Sporting Delta is achter de schermen bezig om een nieuwe technische structuur neer te zetten. In dat plaatje ontbrak nog een zogenaamde technisch manager.
“We hebben in het bestuur aan aantal opties besproken, maar al vrij snel wisten we dat André op dit moment de man is die ons verder kan helpen,” zegt bestuurslid Peter Bouman, die momenteel de portefeuille technische zaken beheert.

Wie is André Kuipers? Wat drijft hem en waarom heeft hij ‘ja’ gezegd?

Mijn passie is mensen, spelers, clubs of bedrijven helpen groeien


Wie ‘André Kuipers korfbal’ op Google opzoekt, komt genoeg informatie tegen: oud-korfballer van DOS’46, Koog Zaandijk, tien jaar Korfbal League-ervaring, international, zeven keer landskampioen, wereldkampioen, korfballer van het jaar, korfbalcoach, eigenaar van Korfbalstars.

“Sporting Delta heeft een ambitie uitgesproken en daarbij haak ik graag aan,” zegt André op de vraag waarom hij is ingestapt.
“Bij verenigingen draait het om de mensen die er rondlopen of die er nog meer bij gaan komen. Ik wil daar heel graag bij helpen bij die groei. Dat is mijn passie: mensen, spelers, clubs of bedrijven helpen groeien. Hoe klein de stapjes ook zijn en ieder op zijn eigen tempo.”

Het geeft meteen de nuchterheid van deze Fries aan. André is geboren in Leeuwarden en heeft ook altijd in het noorden gekorfbald. Hij woont al enige tijd in Dordrecht samen met Mabel Havelaar (ex De Regenboog, PKC en nu uitkomend voor HKC) en is vader van twee dochters.

Hij is eigenlijk helemaal geen onbekende, want dochter Noortje speelt bij de kangoeroes van Sporting Delta en André is trainer van deze groep.  

“Ik ken Sporting Delta natuurlijk al vanwege onze dochter. Daarnaast werk ik vanuit mijn bedrijf Korfbalstars ook veel met clubs aan strategie en beleid aan de ene kant en begeleiding en ontwikkeling aan de andere kant. Dat dit nu bij Sporting Delta ook gaat gebeuren was een inkoppertje. En ik denk dat ik wel even wat langer hier rond blijf hangen. Het liefst meegroeien. Daarom begon ik ook met het helpen bij de kangoeroes. Als ik er toch ben, kan ik maar beter mijn handen uit de mouwen steken.” zegt André, die momenteel hoofdtrainer is bij het Scheveningse KVS en inmiddels daar zijn vertrek heeft aangekondigd.

Hij gaat bij Sporting Delta per direct aan de slag en zal als cement gaan fungeren tussen de coördinatoren van het nieuw te vormen Technisch hart.

“Als eerste ga ik de mensen, de club en de commissies leren kennen, vanuit daar kijken waar alle krachten zitten en met welke verbeterpunten ik iets kan. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen betrokken wordt en vandaar uit gaan groeien. Samen groeien!”

André houdt van uitdagingen en die zijn er wel volgens hem. “Ik zal me bezighouden met groei in de breedste zin. Groei van de club. De structuur neerzetten van al het goede wat er al gebeurt, kijken wat beter kan en dit met desbetreffende personen en commissies oppakken.
Om er nog maar een kreet uit te gooien: “alles wat je aandacht geeft, groeit”. Dat geldt voor trainers, voor commissies, voor het betrekken van ouders, het benaderen van sponsoren of het langsgaan op scholen. Weten waarom je dingen doet en vandaar uit verder werken.”

Omdat André in de binnenstad van Dordrecht woont en de club bij hem uitkwam, was het wellicht makkelijker om in te gaan op het aanbod.
“Enerzijds wel omdat Noortje in de kangoeroes speelt; ik kan makkelijker even langskomen, omdat het dichtbij is. Maar anderzijds werk ik graag met een club met potentie en enthousiasme. Dat gaf vooral de doorslag.”

Via je eigen bedrijf Korfbalstars heb je een aardig korfbalnetwerk. Wat gaat Sporting Delta daarvan merken?
“Nou, ik denk alle ervaringen die ik heb opgedaan en de dingen die ik gezien heb die werkten óf juist niet werkten, inzetten. Hoewel elke club uniek is, komt er veel overeen. Het blijft mensenwerk, mensen die zich verbonden voelen bij een club. Dat wil ik uitzoeken en als kracht gebruiken.”

Op jouw site korfbalstars.nl lezen we ‘..hij weet wat er nodig is om de top te bereiken, individueel en als team”. Wat is er nodig?
“Je wordt beter als je iets doet met een gedachte erachter, met een doel, een stip aan de horizon. Dat kan iets kleins zijn, zoals een trainer die een actie wil aanleren, maar ook iets groots, zoals ledengroei. Dan kun je kijken wat daarvoor nodig is.”

Wat vind jij van de kreet “plezier is belangrijker dan winnen’
“Het lijkt een kreet dat uit twee aparte dingen bestaat: winnen en plezier. Die twee kunnen gewoon niet zonder elkaar. Als je iets niet doet omdat je het leuk vindt, ga je het nooit volhouden, laat staan dat je er de uitdaging gaat zoeken om er de beste in te worden. Er gebeuren zoveel goede en leuke dingen in het veld, terwijl de vaak focus op de doelpunten ligt en het winnen. Dat vind ik erg slecht. In sommige teams scoren er soms twee van de acht spelers. Ik wil juist dat het de andere zes spelers gaat lukken. En hoe ga je dat als trainer voor elkaar krijgen en hoe hou je die twee goede spelers ook uitgedaagd?
Als een spelertje elke week met ontzettend veel plezier terugkomt en weer met een glimlach weggaat, dan doe je het goed.” zegt André als hij verwijst naar een andere kreet.
“Weet je, ik ben allergisch voor stilstand, ik kijk altijd naar wat er beter en anders kan om te groeien.”

Tenslotte zegt hij, terwijl er nog een kop koffie op tafel komt:
“Ik hoop dat ik gewoon een erg leuke periode tegemoet ga, een vast honk voor mijn kinderen, waar ze veel plezier hebben en waar ze zich kunnen ontwikkelen. Dat lijkt zo logisch bij elke sportclub, maar toch is dat best wel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. En als ik daar een steentje aan kan bijdragen, dan heel graag. Ik heb er vooral veel zin in.”

Foto: website KVS