Vier punten weekend voor selectie

0

Veel gejuich afgelopen zaterdag in een volle Deltahal. Zowel Sporting Delta 1 als 2 wisten hun wedstrijd te winnen. Sporting Delta 2 verstevigde de koppositie en Sporting Delta 1 gaat, na de winst op concurrent KVA, nu alleen aan de leiding.

Didier Cornet leverde de volgende wedstrijdverslagen in:

Sporting Delta 2 – DeetosSnel 3 (25-11)

Op voorhand is dit een wedstrijd die je kunt plaatsen in het rijtje “David tegen Goliath”. DeetosSnel 3 had ‘slechts’ 1 punt en Sporting Delta al 16 punten. Dat neemt niet weg dat Delta twee weken terug onderuit is gegaan in Purmerend tegen BEP 2 en dat juist DeetosSnel tegen datzelfde BEP vorige week gelijk wist te spelen.

Stipt om 17:50 was daar dan het startsignaal. Na 14 seconden wist Patty namens Delta de score meteen te openen, met daarop reagerend snel het antwoord van DeetosSnel. Deze veelbelovende start beloofde veel doelpunten. Helaas bleven die nog achterwege. Pas na 5 minuten spelen stond via Jennifer en Stan een 3-1 score op het scorebord.

Dat het deze dag de verjaardag van Olaf was en dat hij er een goed feestje van wilde maken, bleek al snel. In maar liefst 3 aanvallen vond hij 2x de korf en zo werd de voorsprong al snel uitgebouwd naar 5-1. Via een gemiste vrije bal, wist Dominique de score uit te bouwen naar een 6-1 door zichzelf achter de korf slim vrij te lopen.

Via een schot vanaf de zijlijn wist Deetos er 6-2 van te maken. Met 2 slimme en snelle acties op een korte afstand achter de korf wisten Didier en Olaf er 8-2 van te maken.

Deze twee snelle goals waren voor DeetosSnel aanleiding om een time-out te nemen en meteen daarna wisten zij opnieuw de korf te vinden. Deze time-out bracht ‘Delta’ in een mindere fase. Het vak van aanvoerder Stan wist door heel veel reboundkracht kans op kans te creëren, maar geen van deze kansen viel helaas binnen. Hier kon Deetossnel met nog negen minuten op de klok van profiteren door de 8-4 te noteren. Met nog acht minuten te spelen was daar dan eindelijk weer een Deltagoal en hoe kan het ook anders, dan dat deze gemaakt wordt door de jarige job die ‘on fire’ bleek vandaag. Dit was voor de heren van DeetosSnel een teken om even van tegenstander te wisselen, maar ook dit pakte niet goed uit, want door deze wissel kwam de volgende goal nu niet van Olaf, maar van vakgenoot Didier.

Met nog zes minuten te spelen wist Dominique door een snelle uitbal te nemen Stan vrij te spelen die bij het aannemen van de bal gevloerd werd en daarmee een strafworp kon verzilveren. Nog geen 2 aanvallen later kon Stan wederom aanleggen vanaf 2,5 meter door een goede actie naar binnen na zijn eigen schot. Kayleigh die zoals we van haar gewend zijn weer rebound na rebound wist te pakken kon na de zoveelste gewonnen rebound Patty vrijspelen die moeiteloos afrondde.

Via drie afstandsschoten van DeetosSnel en twee schoten van Jordy en Dominique was de ruststand bepaald. Met een stand van 15-7 zochten beide ploegen de kleedkamer op. In de rust verliet Kayleigh het veld. Zij maakte plaats voor Sylvia.

De tweede helft startte weer moeizaam op als het om doelpunten gaat. Pas na bijna vier minuten wist DeetosSnel tot scoren te komen en na zes minuten was het Jordy die zijn tweede afstandsschot van de avond binnen gooide. Via een doorloopbal van de bezoekers en een korte kans van Didier werd de 17-9 genoteerd.

Vanaf dit moment ging de score een stuk sneller. Stan en Jordy schoten beide met scherp in deze fase en ook Patty schoot haar derde schot binnen. Didier zette via een afstandsschot de score van 21-9 op het bord en kort daarna vond Stan de weg naar binnen weer en maakte fraai af. Dit zou Stan zijn laatste actie van de wedstrijd zijn, want Owen verving Stan na deze goal.

Na een fase met veel missers wist Jordy de korf weer te vinden. Niet veel later wist DeetosSnel met een mooie “alley oop” de handen op elkaar te krijgen en niet veel later ook de 23-11 te maken middels een afstandsschot. Dominique kwam wederom achter de korf vrij en schoot ook moeiteloos de 24-11 binnen.

Het vak met Owen vers in het veld begon op hoger tempo te draaien en na een lange bal kon Jennifer moeiteloos afronden. Na nog één afstandsschot van DeetosSnel bloedde de wedstrijd langzaam dood.

De score van 25-11 was goed voor twee punten voor Sporting Delta 2 en zijn belangrijke punten voor de weg richting een mogelijk kampioenschap. Hier kwam later nog een klein kersje op de taart bij toen het bericht kwam dat de nummer 2 Achilles verloren had van KCC, waardoor het gat tussen de nummer 1 en 2 nu vijf punten bedraagt. Dit is meteen onze eerstvolgende tegenstander op 11 maart in ‘s-Gravenhage. Maar nu eerst een tijdje rust voor wij de laatste vier wedstrijden tegemoet gaan. Wij hopen de vele supporters de eerstvolgende thuiswedstrijd op 18 maart tegen KOAG weer te mogen verwelkomen om ons te helpen naar de volgende twee punten!

BEP 2 10
KOAG 2 3   (1 wedstrijd minder gespeeld)
DeetosSnel 3 1   (1 wedstrijd minder gespeeld)

Sporting Delta 1 – KVA 1 (21-20)

Op voorhand was deze wedstrijd al DE wedstrijd waar je als korfballiefhebber naartoe leeft. Een aantal weken geleden benoemde captain Jeroen Tijhuis deze wedstrijd al als sleutelwedstrijd in de strijd om kampioenschap. Dat bleek op de dag van vandaag niet minder waar, want beide ploegen staan bovenaan met een gelijk puntenaantal van 14 punten. In de spelersgroep is de wil om juist deze wedstrijd te winnen de hele week goed voelbaar geweest. Er werd gesproken over de “druk” van deze wedstrijd en dat er gewonnen gaat worden als iedereen zijn kop erbij kan houden.

Dat laatste blijkt bij binnenkomst in de Deltahal de grootste uitdaging te worden. KVA was met een supportersbus richting de Gravensingel komen afreizen en zorgde meteen dat “hun gedeelte” van de tribune werd versierd met KVA vlaggen. Ook Delta heeft groots uitgepakt, met spandoeken, clapsticks en een hoop supporters. Het spandoek “Delta thuis gekkenhuis” is lange tijd niet meer zo van toepassing geweest als vandaag, en dan moet de wedstrijd nog beginnen.

Met volledige focus starten de Delta-8 aan de wedstrijd. En met diezelfde energie barst het het verbale duel op de tribunes los tussen de aanhangers van beide ploegen.

Via een aanvalsvak met veel rebound in de naam van Mike weet het vak veel schoten te lossen. Pascal schiet daarbij het scherpst en opent de score. Het is meteen duidelijk dat de druk er op zit, want er zijn veel kansen nodig om de korf écht te vinden. Dat geldt ook voor de bezoekers die na vier minuten speeltijd hun eerste score weten te noteren.

In het andere vak weet Viktor met een mooi schot de tweede Deltagoal te noteren en niet veel later vliegt Senna er langs. De doorloopbal gaat mis, maar door een snelle rebound, kan Senna alsnog aantekenen voor de 3-1. Pascal pakt na vorige week het schot weer goed op want na acht minuten staat zijn 2e doelpunt al genoteerd. Het vak van Jeroen was op voorhand gewaarschuwd om uit de overtredingen te blijven, want daar staat namelijk een vrije ballen specialist. Dat blijkt uit de 4-2 die KVA kan noteren. Senna laat zien dat zij niet alleen pijlsnel naar binnen is, maar vanaf afstand weet zij ook goed de korf te vinden. Niet heel veel later mocht Jeroen een vreugde sprongetje maken tijdens de vakwissel, want met een mooi afstandsschot zet hij Delta op een mooie 6-2 voorsprong.

In deze fase blijkt KVA de verdedigende tactiek om te gooien. Dit was ook verwacht, want in de trainingen van deze week heeft in de partijvorm Delta 2 regelmatig het achterverdedigen toegepast, dus daar is op geoefend. Zo blijkt uit het doelpunt van Pascal die zijn 3e van de avond al maakt na 12 minuten te spelen en Senna die datzelfde doet. Met daartussen wederom een vrije bal van KVA en een afstandsschot van Jeroen wordt de score van 9-3 genoteerd.

Een goede fase van Sporting Delta dwingt KVA tot het nemen van een time-out. Dit blijkt een goede beslissing, want Sporting Delta heeft het even moeilijk na deze time-out. KVA scoort een afstandsschot en Delta komt niet tot het scoren van velddoelpunten. Na 4 minuten lokt Pascal zijn tegenstander tot inspringen en vangt hem slim op met zijn lichaam, waardoor Pascal de strafworp mag verzilveren en doelpunt nummer 4 op zijn naam zet. Met de stand van 10-4 heeft het aanvalsvak van Jeroen veel moeite om lange aanvallen te spelen doordat KVA veel inzakt en zo de aanval weet af te breken.

KVA krijgt hiervoor vertrouwen, want in het aanvalsvak weet nu ook de directe tegenstander van Pascal 2 op 2 te schieten en daarmee het gat terug te brengen naar 4. Dit dwingt trainers Niels Mastijn en Francy Crielaars tot het nemen van een time-out om de voorsprong te behouden. Drie minuten voor rust weet Pascalle middels een afstandsschot het gat terug te brengen naar vijf goals en wie anders dan Pascal verdubbelt de score meteen weer. Zijn directe tegenstander was zojuist op schot en is dat na een tijdje verdedigen niet verleerd, waardoor hij meteen weer raak schiet. Met nog 36 seconden te spelen kon Jeroen mooi aanleggen van afstand om de ruststand van 13-7 te bepalen.

Een mooie voorsprong die behouden moet worden. KVA is van mening dat dit anders moet en wil de tweede helft uit een ander vaatje tappen. Met twee damesgoals komen zij na 2,5 minuut weer terug op een marge van vier. KVA brengt in deze fase met wat wissels een ander spel in de ploeg. Met onder andere een vakwissel wordt het de vakken van Sporting Delta op een andere manier lastig gemaakt dan in de eerste helft. Na vijf minuten weet Sporting Delta namens Jeroen de korf pas weer te vinden en daarmee wordt de 14-9 op het scorebord gezet.

Sacha, die een aantal weken met een vervelende blessure aan de kant moest blijven, maakt haar rentree en komt in het veld voor Pascalle, die later in het andere vak zal terugkeren op de plek van Fleur. Met twee afstandsschoten komt KVA puntje voor puntje dichterbij. KVA gaat er in geloven en Sporting Delta ziet de overmacht een beetje wegvloeien. Beide supportersschare voelen dit goed aan. De bank van KVA en de tribune laten zich verbaal goed horen en de “Deltawarriors” en de bank van Delta geven antwoord met een hoop kabaal, aangevoerd door een ‘one man band’ in de vorm van een turtle die al toeterend een trommel bespeelt en zo’n 50 jeugdleden daarin meeneemt.  Supporters van beide ploegen gaan er vol voor.

KVA is de eerste ploeg die hiervan als eerst profiteert via een afstandsschot, maar Senna heeft haar antwoord al klaar en weet ook van afstand de korf te vinden. Maar dit gat van drie blijft van korte duur, want al snel komt het doelpunt van KVA via afstand daar. KVA gaat er in geloven en weet ook de aansluitingstreffer te maken. Waar Delta moeite heeft met scoren, lijkt KVA nu in de fase te zitten die Delta voor rust had. Via een strafworp van KVA wordt de stand van 15 tegen 15 op het scorebord gezet.

Een knotsgekke eindfase staat ons te wachten blijkt als Sporting Delta een time-out aanvraagt, dat is aan alles voelbaar. De sfeer in de zaal, de spanning op de banken en de speelwijze van beide ploegen. Via een handig balletje van Viktor onder de korf en een afstandsschot van wederom Senna lijkt Delta de weg naar de doelpunten weer te hebben gevonden. Maar KVA heeft meteen het antwoord klaar met ook een goede reboundgoal en een afstandsschot. Daarbij staan beide ploegen weer op gelijke hoogte met 17-17.

Met nog 9 minuten op de klok blijkt Jeroen nog steeds op schot te zijn en van afstand raak te kunnen schieten. KVA is zeker niet van plan om op te geven en weet ook van afstand voor het eigen publiek te scoren. Pascal Meerkerk is er ook nog en scoort vanuit het hoekje van het veld de 19-18, waarna hij tot zijn frustratie meteen gewisseld wordt voor Angelo, niet wetende dat hij later deze wedstrijd zijn waarde moet gaan laten zien en even rustig moet worden.

Een slordige fase qua afronding ligt voor ons. Veel kansen zonder doelpunten en met nog vier minuten te spelen weet KVA via wederom een vrije bal weer op gelijke hoogte te komen.

Pascal komt weer terug in de ploeg, maar nu in het andere vak op de plaats van Viktor. Kort na deze wissel weet Senna goed te reageren op een misser van Pascal en daaruit te scoren.

Nog 50 seconden op de klok en de bal is in het bezit van Delta. Een lange aanval spelen en de klok uitspelen of volle bak op zoek naar het doelpunt en daarbij de marge van 2? Het antwoord op die vraag kan maar door één iemand beantwoord worden vandaag en dat is Pascal Meerkerk die ijskoud vanaf afstand weet te scoren en met 43 seconden op de klok de ploeg in een luxe positie weet te zetten en de overwinning heel dichtbij brengt. De Deltahal ontploft en de KVA-hoek wordt stil. KVA neemt de laatste time-out en de overwinning wordt op de tribunes al gevierd. Viktor komt verdedigend weer terug in zijn vak. Met nog 32 seconden krijgt KVA een vrije bal en zij hebben al laten zien dat ze deze bijna niet missen en zo ook deze niet. 21-20 op het scorebord en 29 seconden op de klok.
KVA lokt meteen slim een vrije bal uit. Mike houdt met zijn ervaring slim de assist vast, zodat de klok uitgespeeld kan worden, maar Sacha zorgt er nog voor dat de hartslag van (wat zal het zijn?) 200/250 mensen in het publiek even stopte, door met nog 7 seconden te schieten. Mis, de bal naar het vak van KVA en één laatste kans om er een gelijkspel uit te slepen. Helaas voor KVA mis en Sporting Delta wint de pot! De Deltahal ontploft en er wordt gejuicht alsof het kampioenschap al binnen is.

Deze wedstrijd is een hele belangrijke voor de stand. Sporting Delta staat alleen bovenaan, maar moet de volgende vier wedstrijden tegen Achilles, Koag, Victum en ZKV zeker nog aan de bak! Laten we er met elkaar voor zorgen dat de thuiswedstrijden op 18 en 25 maart net zo’n gekkenhuis gaan worden als vandaag, want wat heeft de selectie genoten van het publiek en de sfeer in de hal!