Steven van Raffe, assistent-coach A1: “Wij weten dat we veel van de spelers vragen”

0

Ook Sporting Delta A1 is inmiddels aan de returnwedstrijden begonnen. Afgelopen zaterdag kwam Kinderdijk op bezoek. Vooraf betitelt als lastige hobbel. Niets was minder waar. Sporting Delta was niet opgewassen tegen de ploeg die eerder al een puntje afsnoepte van koploper PKC.

Na deze verliespartij (22-24) moeten de coaches hun vizier iets verleggen. Vooraf werd gemikt op plek één of twee in de poule. Na 8 wedstrijden zou een tweede plek de meest realistische zijn.

“Het makkelijkst zou zijn om daar nu zuur over te doen, maar het valt binnen de marge. Ik praat dan ook liever over zaken waar wij nog wel invloed op hebben,” zegt Steven van Raffe, assistent-coach. “Dat betekent niet dat wij als ploeg, en ook als trainers, niet in de spiegel kijken. We bespreken 2x per week met onze ploeg. Michael en ik bespreken nog veel vaker. Na iedere training en wedstrijd houden we elkaar een spiegel voor. Wij werken niet met doordraaiende spelers in onze 5-tallen. Dat zie je ook terug in onze opstelling die meestal niet hetzelfde is. Dat heeft te maken met de tegenstander. Met name Michael steekt veel werk in de wedstrijdvoorbereiding. Hij kan uren steken in een wedstrijdplan. Om vervolgens terug naar de tekentafel te gaan als ik dan weer een ander aspect aanwijs.”

De twee trainers vullen elkaar goed aan en vormen een energiek technisch duo. Zo is Steven nog steeds blij dat Michael hem tipte over een functie bij Sporting Delta. “Ik heb het prima naar mijn zin bij de club”

Beide trainers sparren op een trainingsavond of zaterdags na de wedstrijd regelmatig met Bram van Geffen, de technisch coördinator van de club. Wat bespreken zij zoal?

Michael:” Met Bram bespreken we onder andere wat we van de wedstrijd vonden. Hij geeft zijn mening en wij geven onze mening. Het is een man met veel korfbalkennis en ervaring en soms even sparren zet jezelf ook aan het denken. Ik ben zelf ook een jonge en ambitieuze trainer/coach en wil zelf ook blijven leren en als de kennis er loopt moet je daar gebruik van maken.”

Op de vraag welke wedstrijd de trainers met tevredenheid terugkijken volgt niet per definitie een gewonnen wedstrijd.  “We kiezen dan voor de thuiswedstrijd tegen PKC A1. Ondanks het verlies denk ik dat er weinig ploegen zijn die PKC onder de 20 doelpunten houden. Onze ploeg deed dat wel. Wij maakten ze zelf niet. We balen daar dan op maandag van als ploeg, omdat er misschien wel meer in had gezeten. We weten echter ook dat we er op die specifieke zaterdag zelf alles aan hebben gedaan. Ook van dat soort momenten genieten we achteraf,” zegt Steven.

“Een andere wedstrijd waarvan ik vind dat volgers die zouden moeten terugkijken is de wedstrijd Tilburg A1 – Sporting Delta A1. Daar zat wat ons betreft alles in waar wij week in week uit aan werken. Wij speelden daar heel kort rond de korf. We pakten over alle spelers onze kansen en konden daarop herhalen. Eigenlijk scoorde iedereen die wedstrijd. Daarbij was dit een wedstrijd waar we als ploeg heel de wedstrijd hebben doorgewerkt naar een hoger niveau.”

Dat de trainers veel van de ploeg vragen, weten ze zelf maar al te goed. “Op deze manier proberen we echter ook optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten van de spelers. Wij proberen niet alleen te kijken naar wat een speler goed kan, maar vooral ook te triggeren wat hij/zij nog méér kan. Dat biedt dan hopelijk mogelijkheden voor de selectie. Uiteindelijk werken we daar naartoe,” vervolgt Steven, die samen met Michael en de technische commissie binnenkort een evaluatiegesprek voert over een eventuele verlenging bij Sporting Delta.

Afsluitend wil Michael nog wel een compliment aan zijn ploeg geven en aan de coaches van de A2. “We zien echt verbetering bij de spelers. Dan beperken we ons niet alleen tot de A1, want ook de A2 timmert goed aan de weg. We zien in beide ploegen niet alleen persoonlijke ontwikkeling, maar ook groei als team.”

(Foto: Peter Monster)