Al twintig jaar oud papier ophalers, maar geen lid.

0

Natuurlijk zijn vrijwilligers onmisbaar voor een vereniging, maar als die vrijwilligers niet eens lid zijn van Sporting Delta, dan zijn het super-vrijwilligers!

Bij de oud papierploeg lopen er twee. Jeroen Ridderhof en Ramon Pap.

Beiden halen al sinds de oprichting van de club (meer dan 20 jaar geleden) oud papier op. “Gewoon omdat het gezellig is’

Nu zou je kunnen denken. Ja, ik doe ook mijn bardienst als ouder, en ik ben ook geen lid. Dat klopt natuurlijk. Maar die dienst is niet te vergelijken met oud papier ophalen. In weer en wind is de papierploeg bezig om geld in te zamelen. Of het nu regent, vriest of sneeuwt, de bakken moeten worden geleegd.

Jeroen en Ramon, beiden 42 jaar, hoeven niet zo nodig in the picture. “Als jij een verhaaltje wil maken, dan is het prima. Voor mij hoeft het niet hoor.” zegt Jeroen, die we ook kennen als zoon van Marja Ridderhof. Ondertussen zet hij een papierbak klaar en doet een stap naar achteren. De armen van de vrachtwagen tillen de container op en legen deze. ‘Kijk dat zijn weer een paar euro’s.’

Ramon is wat spraakzamer. “Ik korfbalde bij Quick en daar haalde ik ook oud papier op. Ik ben destijds gestopt met actief korfballen toen de nieuwe fusieclub ontstond. Ik heb me nooit bij de club aangemeld als lid, maar het papier ophalen is eigenlijk gebleven.”

Op de vraag waarom ze dat eigenlijk doen als niet-lid zijn beiden duidelijk: ‘We doen er iets goeds mee. De club kan het geld goed gebruiken en voor ons is het gezellig’

De mannen lopen één avond in de maand. Met het ophalen zijn ze hooguit 2 uurtjes bezig.

Jeroen: “Er gaan twee vrachtwagens de wijk in, en voor je het weet, is het alweer voorbij.”

Als oud papierophaler krijg je een certificaat van HVC. Een soort mini-veiligheidscursus. Je leert de gevaren kennen en het plaatsen van de container oefen je diverse keren. Het stelt niet heel veel voor, maar is wel belangrijk uiteraard. HVC stelt veiligheidsschoenen ter beschikking en Sporting Delta zorgt voor een oranje veiligheidshesje of – jas.

Jaap Jan Schilperoord, die samen met Ewout Kardinaal oud papier-coördinator is binnen de club, is natuurlijk blij met deze twee enthousiaste vrijwilligers. “Wat Ramon en Jeroen doen is natuurlijk best uniek, maar we zijn trots op alle vrijwilligers natuurlijk,” zegt hij.

“Eén van onze kernwaarden is toch de gezelligste club willen zijn! Deze vrijwilligerstaak is minder zichtbaar binnen de club, maar wel heel essentieel voor Sporting Delta. Dat is toch mooi als je daaraan kan bijdragen. Na het ophalen doen we nog een drankje in de kantine. Ook dat is altijd gezellig”

Er is altijd ruimte voor extra vrijwilligers. “Des te meer, des te beter,” zegt Jaap Jan. “Dan kunnen we afwisselen en ben je één keer per twee maanden aan de beurt. En zeg nou eerlijk.. wat zijn nou twee uurtjes?”

In de hoogtijdagen haalde Sporting Delta meer dan 1 miljoen kilo papier op. Toen had de club weliswaar vijf wijken ‘in beheer’. Dat de oud papier inkomsten van levensbelang zijn, behoeft geen verdere uitleg. Voor Delta is het een zeer aangename inkomstenbron. Per jaar worden vele duizenden euro’s van straat gehaald. Niet voor niets luidt het spreekwoord ‘het geld ligt op straat.’