Van de voorzitter – 3 januari

0

Zondag 31 december 2023 klokslag 00.00 uur, het begin van een uniek jaar. Sporting Delta kent een uniek jubileumjaar. Officieel bestaan we op 1 januari 2024 – 106 jaar! Maar dit jaar vieren we een ander jubileum. Hoe zit dat?

Eind jaren 90 van de vorige eeuw was er best wel wat aan de hand in korfballend Dordrecht. Er waren op dat moment ruim 10 korfbalverenigingen in de stad. Maar onze sport had net als veel teamsporten last van teruglopende ledenaantallen en een structureel tekort aan kader en vrijwilligers. Wijze bestuurders besloten na te gaan denken over samenwerking en fusie. Uiteraard vanuit de gedachte dat je door samenwerking of fusie meer kans hebt te overleven in de toekomst.

Zo spraken de besturen van Tot Ons Vermaak (T.O.V.), de Dordtsche Korfbal Club Quick (Quick) en de Dubbeldamse Korfbal Vereniging (D.K.V.) met elkaar over samenwerking en fusie. Uiteindelijk stemden de leden via de verschillende ledenvergaderingen in met de fusie. De Gravensingel werd gekozen als locatie. Ook werd besloten dat de oprichtingsdatum van de oudste vereniging de oprichtingsdatum van de nieuwe fusieclub werd. Dus was het Hans Wesdijk, toenmalig voorzitter van T.O.V. (opgericht op 1 januari 1918) die de handtekening mocht zetten bij de notaris op 14 juli 1999.
Sporting Delta bestaat in juli 2024 dus 25 jaar! En uiteraard gaan we dat tegen die tijd uitgebreid vieren.

Dat unieke is overigens niet zomaar een gedachte, maar meer een wens, bijna een noodzaak die bij mij opkwam zo rond de jaarwisseling. Je kijkt op zo’n moment altijd even terug, maar vooral ook vooruit.
Wij zijn op dit moment een bruisende en gezonde vereniging, hier en daar zijn we aan het bouwen of doen we aan organisatorische nieuwbouw. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Dat vraagt inspanning en tijd. Maar het is nodig!

De afgelopen maanden kwam ik steeds terug op onze route naar de Stip op de Horizon. Dat zal ik blijven doen. Die route is namelijk uniek. Dat moet ook, want alleen door uniek te zijn, zeg maar als enige in onze soort, blijven we aantrekkelijk voor nieuwe leden, sponsoren, supporters en vrijwilligers. Het unieke van Sporting Delta moet ervoor zorgen dat we een club zijn waar je bij wil horen!

Onderdeel daarvan is onze cultuur. Lees ze, begrijp ze, onthoud ze, deel ze en handel ernaar:

  • Wij zijn samen Sporting Delta!
  • We zetten het clubbelang op 1!
  • Wij kiezen voor positiviteit!
  • Wij zijn ambitieus op prestatie!
  • Wij willen sporten met plezier!
  • Wij zetten in op fysieke en mentale gezondheid!
  • Wij verbeteren stap voor stap!
  • Wij zorgen voor een veilig (sport)klimaat!
  • Wij zijn trots op Sporting Delta en onze sport!

Voor nu uiteraard voor iedereen een geweldig, gezond, gelukkig en uniek 2024 toegewenst!

Peter Bouman

Sporting Delta dat ben jij en daarom geven wij samen waarde en betekenis!